Preturi contabilitate
Follow Us On Twitter Follow Us On Facebook

Perioada fiscala pentru taxa pe valoare adaugata

Articol scris la: 14/04/2014

In continuare vom enumera aspectele generale ce guverneaza perioada fiscala pentru TVA.

 

  • Perioada fiscala pentru TVA este luna calendaristica.

  • In situatia in care persoana impozabila a realizat in cursul anului precedent, o cifra de afaceri din operatiuni taxabile sau scutite cu drept de deducere sau neimpozabile in Romania, ce nu a depasit 100.000 poate avea ca si perioada fiscala pentru TVA trimestrul calendaristic. Acest lucru nu mai este valabil daca persoana impozabila a efectuat in cursul anului precedent achizitii intracomunitare de bunuri.

  • Intreprinderile mici care se inregistreaza in scopuri de TVA trebuie sa declare cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri obtinuta, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg. In functie de marimea sa (peste sau sub 100.000 euro), se va stabili si perioada fiscala pentru TVA.

 

Cand perioada fiscala - trimestrul calendaristic devine perioada fiscala - luna calendaristica:

 

  • daca persoana impozabila utilizeaza trimestrul ca si perioada fiscala si face o achizitie intracomunitara de bunuri

  • In prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru

  • in a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. prima luna a trimestrului calendaristic urmator, dacă exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic

 

In vederea schimbarii perioadei fiscale pentru taxa pe valoare adaugata, se va depune la organul fiscal competent declaratia 092 ce reprezinta Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania”