Preturi contabilitate
Follow Us On Twitter Follow Us On Facebook

Pro-rata, explicatii

Articol scris la: 16/01/2014

In conditiile legii, persoana partial impozabila, adica persoana care realizeaza operatiuni pentru care are calitate de persoana impozabila si operatiuni pentu care nu are caliatea de persoana impozabila, poate solicita aplicarea unei pro-rate speciale in cazul in care nu poate tine evidente diferite pentru activitatile desfasurate ca si persoana impozabila sau neimpozabila.

Calcularea pro-ratei este raportul dintre suma totala, fara taxa, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere si suma totala, fara taxa, a operatiunilor mentionate si a celor ce constau in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere.

Valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila, valoarea livrarilor catre sine si valoarea operatiunilor imobiliare in masura in care sunt accesorii activitatii principale, se exclud din calculul pro-ratei.

Pro-rata se calculeaza anual si procentual, rotunjindu-se pana la cifra unitatilor imediat urmatoare.

Pana la data de 25 ianuarie se va comunica organului fiscal competent inclusiv pro-rata provizorie aplicabila in anul respectiv.