Preturi contabilitate
Follow Us On Twitter Follow Us On Facebook

TVA la incasare – o obligatie pe cale de disparitie de la 01.01.2014

Articol scris la: 24/11/2013

 

Dispare obligativitatea aplicarii regimului TVA la incasare de catre firmele cu pana la 500.000

 

Firmele cu cifra de afaceri de pana la 500.000 euro nu vor mai fi obligate sa aplice sistemul de TVA la incasare.

 

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, a declarat ca aplicarea obligatorie a TVA la incasare de catre firmele de mai sus a creat distorsiuni in piata, dezavantajand totodata intreprinderile mici si mijlocii.

 

Astfel, a declarat ca "se va renunta la obligatia TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro, care a creat distorsiuni in piata si a creat dezavantaje pentru IMM",

In prezent, firmele cu o cifra de afaceri de pana la 2.250.000 lei, sunt obligate sa aplice TVA la incasare, platind TVA la facturile incasate dar nu mai tarziu de 90 zile de la data emiterii facturii si sa deduca TVA la facturile de achizitii doar la plata acestora, fara posibilitatea deducerii nu mai tarziu de 90 zile. Astfel s-a creat un dezechilibru net in piata, societatile fiind obligate sa achite un TVA la facturi neincasate fara sa poata deduce acelasi TVA, al facturilor achitate.

 

A fost deja elaborat un proiect de ordonanta de catre Guvern prin care se prevede eliminarea obligativitatii si a termenului de 90 de zile.