Registrul unic de control: intocmire, obligatii, controale. Tot ce trebuie sa sti despre registrul unic de control.
Cine are obligatia tinerii registrului?
Contribuabilii, persoane juridice inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului si autorizate, sunt obligati sa tina registrul unic de control.
Ceilalti contribuabili o pot face doar daca vor.
Ce controale se evidentiaza in registru?
Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor din domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectia muncii, protectia impotriva incendiilor.
Evidentierea acestora in registru se face prin semnaturile reprezentantului legal al contribuabilului si organului de control.
Care sunt obligatiile partilor?
Obligatiile contribuabilor
Contribuabilii sunt obligati se prezinte registrul organelor de control.
Obligatiile organelor de control
Organele de control sunt obligate sa treaca in registru numele si prenumele persoanelor care fac controlul, unitatea de care apartin, numarul legitimatiei de control, numarul si data delegatiei/ordinului de deplasare, obiectivele si perioada controlului, perioada controlata, precum si temeiul legal in baza caruia se efectueaza controlul.
Organele de control sunt obligate ca inainte de inceperea actiunii de control sa consulte actele de control incheiate anterior, pentru a cunoaste constatarile facute, masurile stabilite si stadiul indeplinirii lor. Aceste darte trebuie trecute in registrul unic de control.
In cazul controalelor pentru depistarea muncii fara forme legale, registrul va fi completat dupa efectuarea controlului.
La finalul controlului, se inscriu obligatoriu numarul si data actului de control intocmit.
Cum se pastreaza registrul?
Registrul unic de control se numeroteaza, se sigileaza si se pastreaza de reprezentantul legal al firmei sau de inlocuitorul acestuia la sediul social al firmei, precum si la fiecare sediu secundar pentru care exista acorduri de functionare.
De unde se achizitioneaza?
Registrul unic de control se tipareste de Compania Nationala „Imprimeria Nationala”.
Se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din teritoriul in care se afla firma, pe baza certificatului de inregistrare, in cazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlalti contribuabili.
In cazul firmelor nou-infiintate, acestea trebuie sa cumpere registrul in maxim 30 de zile de cand firma a fost inregistrata.
Ce contraventii se aplica?
Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) necumpararea registrului unic de control in termen de 30 de zile de la data inregistrarii contribuabilului. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
b) neprezentarea registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Neinscrierea, de catre organele de control specializate, in registrul unic de control a elementelor obligatorii constituie abatere disciplinara.
Cu ce te putem ajuta?
Echipa noastra este formata de experti contabili CECCAR si ofera servicii complete financiar contabilitate plus servicii conexe precum ajutor in obtinerea registrului.